NederlandsEnglish

Zoek een spreker

Dr. Shirin Ebadi

Winnares van de Nobelprijs voor de Vrede 2003, Iraans advocate en mensenrechtenactiviste

Shirin Ebadi is de eerste islamitische vrouw die de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Haar invloed reikt tot ver over de grenzen van haar land Iran en draagt de hoop met zich mee dat de islam kan samengaan met democratie en alle mensenrechten, en dat ondanks de uitdagingen die deze onrustige tijden met zich meebrengen. Ondanks tegenwerking van de Iraanse overheid richtte ze een van de eerste onafhankelijke mensenrechten-ngo''s in Iran op: The Society for the Protection of the Rights of the Child.

"In 2003 ontving Shirin Ebadi in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede, voor haar inzet voor democratisering en mensenrechten in Iran."

Dr. Shirin Ebadi

Meer informatie

Ebadi''s leven als vrouw in Iran weerspiegelt de dramatische veranderingen in haar land. Haar oproep tot vreedzaam protest en tot het naleven van mensenrechten klinkt luid en duidelijk tijdens de politieke en religieuze onrust in het Midden-Oosten. Ebadi maakte geschiedenis toen ze de eerste vrouwelijke rechter in Iran werd, maar ze verloor al haar rechten onder het religieus-revolutionaire bewind (dat zij aanvankelijk steunde) waarin vrouwen ongeschikt werden geacht rechter te zijn. Ze vocht terug als mensenrechtenadvocate, waarbij ze vrouwen en kinderen in controversiële en politiek beladen zaken verdedigde. Ze werd gearresteerd en is vaak met de dood bedreigd, maar desondanks pleit ze met onverminderde en kalme moed voor de slachtoffers van onrecht en discriminatie.

Wat heeft zij u te bieden?

Shirin Ebadi is een formidabele redenaar die in 2006 door de Franse president Chirac werd benoemd tot het Légion d''honneur. Ze werd geëerd met meer dan twintig eredoctoraten, in landen als de VS, Canada, Turkije en Australië. Ze ontvouwt haar alom gerespecteerde visie op filosofische, religieuze, spirituele, ethische en maatschappelijke kwesties, en op onderwerpen als motivatie en inspiratie, ontwikkelingssamenwerking en rechtspraak.

Stijl van presenteren

Met haar grote intelligentie is de onafhankelijke en uitgesproken Ebadi een indrukwekkende persoonlijkheid die zich niet het zwijgen laat opleggen. Ze strijdt moedig voor democratie en voor alle mensenrechten, en met name die van vrouwen en kinderen.

Taal

Zij spreekt in het Engels.

Wilt u meer weten?

Bel ons of stuur ons een e-mail om precies te weten wat zij kan doen voor uw evenement.

Hoe kunt u haar boeken?

Via telefoon of e-mail.

Thema's

  • Iraanse lente: een verhaal van revolutie en hoop
  • De rol van vrouwen in de wereldvrede
  • De ware islam: mensenrechten & de rol van geloof
  • De rechten van kinderen
  • De rechten van vluchtelingen
  • De positie van de vrouw in Iran

Hoe kunnen we u helpen?

Om meer informatie of een offerte over deze spreker te krijgen, druk op:

Contact

U kunt ons ook bellen:
+31 (0) 10 845 0198
+31 (0) 6 50 55 06 46

Of een mail sturen:
info@celebrityspeakers.nl

Gerelateerde links